onsdag 6. februar 2008

Bildeanalyse- Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn(1606-1669)

Rembrandt var en av barokkens desidert viktigste malere.
Han var nederlandsk og født i byen Leiden.
Bilde jeg har valgt heter "Nattevakten" eller
"De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren" som det sies på nederlandsk.
Bildet er et av hans mest kjente og viktigste malerier.



Motiv
Bildet er malt mellom 1640 og 1642 på bestilling fra kaptein Banning Cocq, fremstiller øyeblikket da hans skytterkompani får marsjordre. På grunn av at bildet hadde mørknet med tiden, fikk maleriet på 1800-tallet tilnavnet «Nattevakten».
Og det er jo rett og slett det som er motivet i bildet her. Vi ser kapteinens skytterkompani forbereder seg til marsjordre. I bakgrunnen av malerie kan vi også skimte kapteinens borg. Og deretter ser vi en engel litt til venstre forann i flokken.
Analyse
Plaseringen av gjenstander og personer er vel balansert, det skaper ingen overtyngde på noe som helst måte. Det er en fin og rolig balanse i bilde men allikevel kan alle personene og elementene i bildet skape en slags uro. Lyset er brukt slikt at hovedvekten ligger på nederst på midten i bildet og det blir mørkere jo lenger ut i bilde man kommer. Man kan se at han har tatt stor bruk av virkemidlet overlapping i bildet. Da de fremste personene på en måte skyver de andre lenger ut i bilde. Og når i tilegg lyset er lagt slik som det er (fremst) er dette med å forsterke og fremmheve de fremste personene i bildet. Slik jeg ser det er bildet malt i normalperspektiv, noe som er med på og nøytralisere bildet, fordi vi ser det fra en normal høyde.
Personene er plasert nært hverandre noe som kan være med på å symbolisere nærhet og støtte under slike kamper de antakelighvis skal stride. Blikkretningen til personene, som i dette bildet er rett frem signaliserer at de er klare til kamp og vel forberedt. En engel er vel lyst opp i bildet og dette er antakelig et symbol for at de har det gode (Gud) med seg under striden.

1 kommentar:

Marita sa...

Fin analyse, du har fått med en del viktige poeng. Hva er det forresten som gjør dette til et bilde fra barokken? Ellers savner jeg et innlegg om din favorittbok.... Finn deg en bok og les i vinterferien! God ferie:)